Trvácny ker.
Zber – kvitne od júna do júla, vysoký ker do 4 metrov, zbierame krvavo až tmavo červené plody, rastie v lesoch a hájoch, pri cestách, plotoch, na stráňach, lúkach a medzi krovím. Kvety sú väčšie a ružovkasté až biele, listy menšie a konáriky previsnuté. Plody sú šípky a tie zbierame ale tvrdé – vraví sa- po prvých mrazoch. Osobne, stačí na pokročilejšiu jeseň, po mrazoch bývajú mnohé „zošuverené“ a čierne. Plody sušíme prirodzene rovnomerne rozložené alebo na site pekne rozložené do 35°C a skladujeme maximálne 1 rok.
Šípky sa zbierali od nepamäti, sú bohatým zdrojom C-vitamínu (až 1%), triesloviny, pektíny, flavonoidy, vitamín P, komplex vitamínov B, karotíny a kyselinu citrónovú a jablčnú. Čaj by sa mal piť preventívne, zvyšuje obranyschopnosť organizmu/imunitu (napr. epidémie) a prečisťuje ho, pomáha pri prechladnutí, ochoreniach obličiek a močového mechúra, bolestiach zubov či krvácaniu ďasien. Z čerstvých šípok sa robí džem či víno.
Pridaj komentár