Ruža šípová

« 1 z 2 »

Trvácny ker.

Zber – kvitne od júna do júla, vysoký ker do 4 metrov, zbierame krvavo až tmavo červené plody, rastie v lesoch a hájoch, pri cestách, plotoch, na stráňach, lúkach a medzi krovím. Kvety sú väčšie a ružovkasté až biele, listy menšie a konáriky previsnuté. Plody sú šípky a tie zbierame ale tvrdé – vraví sa- po prvých mrazoch. Osobne, stačí na pokročilejšiu jeseň, po mrazoch bývajú mnohé „zošuverené“ a čierne. Plody sušíme prirodzene rovnomerne rozložené alebo na site pekne rozložené do 35°C a skladujeme maximálne 1 rok.

Šípky sa zbierali od nepamäti, sú bohatým zdrojom C-vitamínu (až 1%), triesloviny, pektíny, flavonoidy, vitamín P, komplex vitamínov B, karotíny a kyselinu citrónovú a jablčnú. Čaj by sa mal piť preventívne, zvyšuje obranyschopnosť organizmu/imunitu (napr. epidémie) a prečisťuje ho, pomáha pri prechladnutí, ochoreniach obličiek a močového mechúra, bolestiach zubov či krvácaniu ďasien. Z čerstvých šípok sa robí džem či víno.

Zdroj: https://www.byliny.sk/rastliny/rastliny.php?idv=49

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>