Medonosná trvalka, považovaná za burinu.
Zber – od mája až do leta, rastie skoro všade, hlavne slnečné miesta ako lúky, polia, pri cestách, v parkoch, záhradách, lesoch, rastie do výšky cca 30 cm. Na jar zbierame koreň – nakrájaný na kúsky a usušený je najúčinnejší, v lete niektorí ľudia zbierajú rozkvitnuté hlavičky kvôli výrobe domáceho medu (mne nechutí a smrdí, najmä pri varení ).
Má liečivé účinky na pečeň, detoxikuje a čistí krv, znižuje tlak, zlepšuje krvný obeh, tí, čo majú akné by si mali umývať tvár z vychladeným čajom, podporné liečivo pri cukrovke (obsahuje inulin), 6-týždňová kúra pre reumatikov (denne hrsť čerstvých listov s citrónom), čaj sa pije 1x za deň.
Zápar z dvoch lyžičiek posekanej alebo rozdrobenej drogy na 2 poháre vody sa užíva vnútorne. Môže sa užiť aj vo forme odvaru, ak sa nechá krátko povariť. Čerstvá šťava z vňate v množstve 50 – 100 ml slúži na prečistenie a posilnenie organizmu. Macerát z dvoch lyžičiek nadrobno posekanej bylinky a dvoch pohárov 15 – 20 °C teplej vody, uležaný pri izbovej teplote osem a viac hodín, sa užíva vnútorne pri všetkých uvedených ťažkostiach.
Z mladých šťavnatých listov sa na jar pripravuje šalát, ktorý je bohatý na vitamíny. Listy sa zbavia horkosti vylúhovaním vo vlažnej slanej vode. Šalát sa ochutí citrónom. Z čerstvých kvetov sa pripravuje púpavový med alebo púpavové víno. Z púpavy pestovanej na poli sa vyrába náhrada kávy. Vyciciavať mliečnu šťavu zo stvolov alebo listov púpavy sa neodporúča, pretože to môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Niekedy po viacnásobnom potieraní mliekom odstraňuje bradavice.

Zdroj: https://www.byliny.sk/index.php
Pridaj komentár