Púpava lekárska

« z 2 »

Medonosná trvalka, považovaná za burinu.

Zber – od mája až do leta, rastie skoro všade, hlavne slnečné miesta ako lúky, polia, pri cestách, v parkoch, záhradách, lesoch, rastie do výšky cca 30 cm. Na jar zbierame koreň – nakrájaný na kúsky a usušený je najúčinnejší, v lete niektorí ľudia zbierajú rozkvitnuté hlavičky kvôli výrobe domáceho medu (mne nechutí a smrdí, najmä pri varení ).

Má liečivé účinky na pečeň, detoxikuje a čistí krv, znižuje tlak, zlepšuje krvný obeh, tí, čo majú akné by si mali umývať tvár z vychladeným čajom, podporné liečivo pri cukrovke (obsahuje inulin), 6-týždňová kúra pre reumatikov (denne hrsť čerstvých listov s citrónom), čaj sa pije 1x za deň.

Zápar z dvoch lyžičiek posekanej alebo rozdrobenej drogy na 2 poháre vody sa užíva vnútorne. Môže sa užiť aj vo forme odvaru, ak sa nechá krátko povariť. Čerstvá šťava z vňate v množstve 50 – 100 ml slúži na prečistenie a posilnenie organizmu. Macerát z dvoch lyžičiek nadrobno posekanej bylinky a dvoch pohárov 15 – 20 °C teplej vody, uležaný pri izbovej teplote osem a viac hodín, sa užíva vnútorne pri všetkých uvedených ťažkostiach.

Z mladých šťavnatých listov sa na jar pripravuje šalát, ktorý je bohatý na vitamíny. Listy sa zbavia horkosti vylúhovaním vo vlažnej slanej vode. Šalát sa ochutí citrónom. Z čerstvých kvetov sa pripravuje púpavový med alebo púpavové víno. Z púpavy pestovanej na poli sa vyrába náhrada kávy. Vyciciavať mliečnu šťavu zo stvolov alebo listov púpavy sa neodporúča, pretože to môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Niekedy po viacnásobnom potieraní mliekom od­straňuje bradavice.

Zdroj: https://www.byliny.sk/index.php

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>