Čakanka obyčajná

« 2 z 5 »

Medonosná trvalka, považuje sa za burinu.

Zber – jún až október, jemne a príjemne vonia, obsahuje horké biele mlieko. Rastie všade ako burina, pri cestách, na lúkach, v záhradách, na poliach, zbierame kvitnúcu vňať a kvety (po vysušení strácajú modrú farbu). Na jeseň vykopávame koreň. Sušíme ich prirodzene alebo v sušičke na 40⁰C.

Čakanka podporuje trávenie, osoží pri chorobách pečene a žlčníka, zbavuje cievy tukov, napomáha látkovej premene a detoxikuje organizmus po ATB napríklad, pomáha pri obličkových ťažkostiach, nízkom tlaku, točení hlavy, pri únave a prepracovanosti či bledosti. Podporuje chuť do jedla. Odvar z vňate sa môže prikladať na vredy a vyrážky, prečisťuje a podporuje funkciu čriev, žlčníka a pečene, koreň vykopávame na jeseň a uplatňuje sa aj pri liečení cukrovky (obsahuje inulín – umelé sladidlo pre diabetikov) a pražený sa používa ako náhrada kávy – cigorka káva, mladé čerstvé listy sa môžu použiť na šalát. po prehýrenej noci pomôže na „spamätanie sa“ 🙂 a po prejedení sa mastných jedál (ťažký žalúdok). Je vhodná na prevenciu srdcovo-cievnych ochorení a je silne močopudná.

Zdroj: https://www.byliny.sk/index.php

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>