Medonosná trvalka, považuje sa za burinu.
Zber – jún až október, jemne a príjemne vonia, obsahuje horké biele mlieko. Rastie všade ako burina, pri cestách, na lúkach, v záhradách, na poliach, zbierame kvitnúcu vňať a kvety (po vysušení strácajú modrú farbu). Na jeseň vykopávame koreň. Sušíme ich prirodzene alebo v sušičke na 40⁰C.
Čakanka podporuje trávenie, osoží pri chorobách pečene a žlčníka, zbavuje cievy tukov, napomáha látkovej premene a detoxikuje organizmus po ATB napríklad, pomáha pri obličkových ťažkostiach, nízkom tlaku, točení hlavy, pri únave a prepracovanosti či bledosti. Podporuje chuť do jedla. Odvar z vňate sa môže prikladať na vredy a vyrážky, prečisťuje a podporuje funkciu čriev, žlčníka a pečene, koreň vykopávame na jeseň a uplatňuje sa aj pri liečení cukrovky (obsahuje inulín – umelé sladidlo pre diabetikov) a pražený sa používa ako náhrada kávy – cigorka káva, mladé čerstvé listy sa môžu použiť na šalát. po prehýrenej noci pomôže na „spamätanie sa“ 🙂 a po prejedení sa mastných jedál (ťažký žalúdok). Je vhodná na prevenciu srdcovo-cievnych ochorení a je silne močopudná.
Pridaj komentár